Waarom een redundante verbinding een must is voor jouw bedrijf

Geschreven door: Robbert Klemkerk

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld wat het je zou kosten als je een uur, een dag of zelfs langer een storing op jouw verbinding hebt? Het is niet te hopen dat je dit al eens hebt meegemaakt of gaat meemaken. De kans dat dit wel gebeurt wordt steeds groter als we naar de data van het Agentschap Telecom kijken. Als Internet Service Provider (ISP) kan je veel geld investeren in een zeer betrouwbaar en redundant netwerk, maar schade aan de kabels onder de grond is overmacht, maar niet minder vervelend.

Impact voor je bedrijfsvoering

Heb je nu een enkele internetverbinding op je bedrijfslocatie, vraag jezelf dan eens af wat het jouw onderneming kost als je even niet bereikbaar bent. Je bent mogelijk telefonisch niet bereikbaar, je collega’s kunnen niet werken en worden naar huis gestuurd om thuis te werken. Als je je volledige werkplek in de cloud hebt staan is dat vaak geen probleem, maar werk je met vaste computers of heb je een onderneming die productiewerkzaamheden op locatie hebt draaien kan dit voor grote problemen en een grote schadepost zorgen.

Graafschades

Vaak worden dit soort verstoringen veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Het Agentschap telecom houd deze cijfers bij en presenteert deze jaarlijks op hun eigen website. Ondanks dat aannemers een melding moeten doen wanneer ze willen graven, een zogenaamde KLIC-melding, is er een stijging van 10% te zien van het aantal graafschades.

De verwachting is dat dit de komende jaren verder zal oplopen. Doordat er een grote toename is van het leggen van glasvezel, maar ook het onderhoud op ondergrondse infrastructuur zoals het rioolstelsel is het aantal graafbewegingen fors toegenomen en daarmee ook het aantal schades.

Basisbehoefte

Wanneer jouw verbinding een basisbehoefte is voor jouw onderneming, dan kan je jezelf en je collega’s veel kopzorgen besparen door te kiezen om een extra verbinding aan te vragen die als back-up werkt.

Tegenwoordig is een stabiele verbinding voor jouw organisatie een basisbehoefte. Het moet altijd beschikbaar zijn. Daardoor is het belangrijk dat je een stabiele Internet Service Provider (ISP) kiest, maar hoe kies je nou de juiste Internet Service Provider? En stel je jezelf bijvoorbeeld wel eens de vraag hoe jouw ISP ervoor zorgt dat je maximale beschikbaarheid hebt van jouw verbinding.

Redundantie

Nu je je realiseert wat de impact van zo’n internetstoring is, en dat het aantal graafschades in de toekomst alleen maar zal oplopen, wil je vast weten hoe je een hogere betrouwbaarheid van je verbinding kan realiseren.

Gelukkig hebben we in Nederland bijzonder veel keuze wat connectiviteit betreft. Dit maakt het ook mogelijk om een dubbele breedbandverbinding aan te leggen van verschillende netwerkleveranciers waarbij ook rekening wordt gehouden dat alle verbindingen geografisch gescheiden zijn. Van jouw locatie tot aan het netwerk van jouw ISP. Dit betekent dat beide verbindingen elkaars pad nooit zullen kruisen waardoor de kans op storingen sterk wordt verminderd.

En mocht je toch een storing op één van de verbindingen ervaren, dan is het mogelijk dat jouw ISP je verbinding zó inricht dat in mum van tijd wordt overgeschakeld naar de back-up verbinding met behoud van je IP-adressen. Zo blijven al je werkplekken, netwerkapparaten en thuiswerkplekken gewoon verbonden met je bedrijfsnetwerk.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Is het aanbod beperkt op jouw locatie? Vaak is er toch meer mogelijk dan jezelf denkt. 4G back-up, DSL, FttH, zakelijk glasvezel, regionale initiatieven en zelfs radioverbindingen zijn prima met elkaar te combineren.

Ultime back-up

Wil je de Rolls Royce onder de verbindingen, denk er dan eens aan om een radioverbinding te combineren met glasvezel. Deze combinatie zorgt voor een zeer hoge betrouwbaarheid en up-time.

Benieuwd naar de 4G backup oplossingen van Cloud Distributie?

Bron: Dstny